lrc.nl

Drama

Sommige leerlingen en de meeste ouders hebben nog nooit met het vak drama kennisgemaakt. We hebben thuis al drama genoeg, horen wij dan. Nou, dit soort drama vinden de meeste leerlingen een welkome afwisseling van alle theoretische lessen. In de dramales ga je spelen, bewegen op muziek, scenes bedenken en presenteren, samenwerken en nog zoveel meer. Binnen het vak drama kun je onderscheid maken tussen verschillende doelen.

Ten eerste werken we aan de basis spelvaardigheden. Je maakt kennis met verschillende werkvormen, improviseren, bewegen, stemgebruik, spel, mime, decor, theatertechniek, dramatermen etc.
Daarnaast leer je spelenderwijs een aantal sociale vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, inleven in emoties en karakters etc. Er wordt gewerkt aan het vergroten van bijvoorbeeld waarnemingsvermogen, spreekvaardigheid, zelfvertrouwen, inzicht in gedrag en situaties, open te staan voor anderen en zelfreflectie. Dit klinkt allemaal heel serieus en dat is het ook, je krijgt tenslotte een cijfer voor drama, maar in de les wordt er vaak en veel gelachen. We lachen met en om elkaar maar we lachen elkaar nooit uit. Een dramales moet op de eerste plaats voor iedereen veilig zijn.

Het is belangrijk om te weten dat bij het vak drama iedere leerling en iedere groep zijn eigen beginpunt heeft en daarom ook zijn eigen eindpunt. Iedere leerling en iedere groep maakt zijn eigen unieke leerproces door. De beoordeling van de leerlingen is dan ook niet gebaseerd op een eindproduct maar op de ontwikkeling die de leerling heeft doorgemaakt. Ook leerlingen die drama nog een lastig en vaak spannend vak vinden, kunnen een uitstekend cijfer halen.

Op het LRC hebben alle leerlingen in de 1e en de 2e klas gedurende het hele jaar 1 uur in de week drama. In de 3e klas hebben de leerlingen nog een half jaar 1 uur in de week dramales.
Naast de reguliere dramalessen is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan de LRC theatergroep. Het is mogelijk om te spelen, regisseren, schrijven, decor te bouwen, kostuums te maken, licht en geluid te regelen, PR te doen en nog veel meer. Onder begeleiding van een dramadocent regelen de leerlingen alles zelf.

Daarnaast is er ieder jaar een open podium, POMUTOCADAZA, waar leerlingen zingen, dansen, muziek maken en cabaret en theater laten zien.
Kortom, alles wat live op een podium kan, komt voorbij. Ook de docenten doen hier ieder jaar aan mee.

Video dramales 1byt

Voorbeeld opdrachten